poniedziałek, 14 lipca 2014

Muffinki z ricottą


Lubicie łatwe przepisy, prawda? I chyba lubicie też słodkości z ricottą? Co widać po przepisie na torta di ricotta, który na Domu z kamienia pobił wszelkie rekordy popularności. Dziś zatem coś i łatwego, i słodkiego, i z ricottą. Muffinki! Dzieciaki je pokochają i pewnie nie raz i nie dwa wylądują w ich śniadaniowych pudełkach. 

Oto co nam potrzeba:
Ricotta 250 g
cukier 125g
mąka 250g
1 jajko
paczuszka proszku do pieczenia (16g)


Ricottę odsączamy i wrzucamy do miseczki, rozrabiamy ją widelcem na miękką masę, dodajemy cukier i mieszamy, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Znów mieszamy, żeby się wszystko w miarę równo połączyło. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko, dalej mieszamy. Kiedy masa jest gotowa tradycyjnie napełniamy NIE do pełna papilotki czy foremki na muffinki. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Szybciej i prościej się nie da:) Smacznego! 




1 komentarz:

  1. W ostatnia niedziele zrobilismy muffin z ricotta. Mój maly lobuz wcinal ochoczo. Warto spróbowac. Pozdrawiam, Karolina

    OdpowiedzUsuń

Drukuj