VERTICAL

piątek, 19 czerwca 2015

Makaron z ricottą, bakłażanem i speckiem.


Po długiej ciszy witam Was nowym przepisem. Niestety ilość obowiązków mnie czasem przerasta i nie mam czasu, dzielić się przepisami. Może choć wakacje dadzą ciut oddechu i znajdę czas na wirtualną kuchnię.
Dziś pasta z bakłażanem, ricottą i speckiem. 

Potrzebne będą:

Jeden niewielki, dorodny bakłażan.
kilka gałązek tymianku,
250 g ricotty (pudełeczko)
kilka plasterków specku ale pewnie i pancetta się sprawdzi.
oliwa, sól, pieprz
krótka pasta, np, fusilli, penne, rigatoni.



Kroimy bakłażana w kawałki, możemy też część pokroić w plasterki, będą do dekoracji. Obsypujemy solą i grilujemy na suchej patelni, kiedy ciut zmięknie dorzucamy pokrojony w paseczki speck. 
W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy ricottę, mieszamy ją tak, by zrobił się kremowy sos, doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. Ostrożnie z solą, bo speck dodany potem i bakłażany są już dosyć słone.


Pastę gotujemy oczywiście al dente. Uwaga! Zostawcie odrobinę wody z gotowania makaronu! 
Mieszamy ugotowany makaron z sosem ricottowym, wygrilowanym bakłażanem i speckiem, dodajemy na koniec zostawioną wodę, żeby danie nie było zbyt suche. Możemy oprószyć na talerzu świeżo zmielonym pieprzem i udekorować gałązką tymianku. Buon appetito!



AGGIUNGERE to znaczy DODAĆ (wym. adżdziundżere)

1 komentarz:

  1. Zrobilam:) i przepyszne!!! Dzieci nie jadly bo baklazana nie lubia, sama zjadlam wszystko :)) a dzieci dostaly makaron z oliwa i parmezanem, to chyba jedyne co one lubia. Dla tego przepisu kupilam tymianek rosnacy w doniczce i jestem zachwycona aromatem, stoi sobie pieknie na balkonie i widac dobrze sie tam czuje bo pogoda u nas iscie Toskanska, pieknie wyglada i cuownie smakuje, moj 2letni synek pyta czy moze nianiam kwiatek i tak sie cieszy jak dostanie kilka listkow mowiac doble nianiam :))) z rozpedu to i inne kwiatki chcialby zjadac wiec musze byc czujna :)))) Dziekuje za kuchnie w kamiennym domu, jest smaczna i zachecajaca do wykonania. Pozdrawiam serdecznie:***

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.