VERTICAL

niedziela, 5 lipca 2015

Torta salata z cukinią i ricottą


Torta salata czyli słone ciasto, to klasyk na tutejszych przyjęciach z serii "każdy coś przynosi". Podchodziłam do tego dania jak pies do jeża i teraz darować sobie nie mogę dlaczego tak długo zwlekałam, nie dość że takie dobre i wariantów może mieć wiele, to jeszcze tak proste w wykonaniu, że aż wstyd!
Przy okazji słów kilka o prduktach i markach. We włoskich marketach znajdziecie gotowe świeże makarony, niektóre z nich - wierzcie mi - są jak domowe. To nie jest platna reklama,  polecam Wam tylko z serca markę ze zdjęcia, uwielbianą i cienioną w Italii. To właśnie   pastę sfoglia "rany" wybrałam na mój debiut z torta salata. 


Do wykonania potrzeba:
arkusz pasta sfoglia (myślę, że w wielu polskich marketach ją znajdziecie)
dwie cukinie
dwa ząbki czosnku
spora garść natki pietrzuszki
pudełeczko ricotty (250g)
3 jajka
garść startego sera grana
sól, pieprz, oliwa




Cukinie, czosnek kroimy w plasterki i przesmażamy na oliwie, dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy dokładnie ricottę z jajkami i startym serem. Dodajemy warzywa lekko przestudzone. Kilka plasterków cukinii zostawiamy do położenia na wierzchu. Jeszcze raz wszystko mieszamy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  



Gotowe ciasto wykładamy do formy najlepiej takiej jak do tarty. Ciasto będzie już na pewno z papierem do pieczenia pod spodem. Na wierzch wylewamy masę i układamy odłożone plasterki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Podajemy przestudzone, świetnie smakuje lekko ciepła jak i zimna. Doskonałe danie na upalne dni!



SALE e PEPE to znaczy PIEPRZ i SÓL

I jeszcze w temacie gotowania!
Mam przyjemność zaprosić Was na .... /https://wakacjewtoskanii.pl/aktualnosci/gotowanie-w-toskanii-12-19-wrzesien-2015/ Będzie wspaniale!

7 komentarzy:

  1. Pani Kasiu, razumijem že Chopin o Ciasto francuskie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wczoraj - REWELACJA!!! Dodałam młodą cebulkę i czerwoną paprykę dla koloru - chłopaki jedli,że aż miło :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, zaraz lecę do sklepu po cukinie, ale czy może być ciasto francuskie??

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam, tylko ser mascarpone dodałam, też dobre było ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia proszę zrób następnego posta o tremezini :) please trzeba zapasy spożytkować :)
    Pozdrawiam
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.