niedziela, 10 kwietnia 2016

Ciasto z ricottą i jabłkami bez masła


Przedstawiam Wam kolejne ciasto, które znalazło się w naszym czerwonym, wielkanocnym koszyku. 
Wierzcie mi - ricottowe ciasto z jabłkami i bez masła jest genialne. Poza tym jak widać po moich przepisach, mam wyjątkową słabość do ciast na bazie mascarpone i ricotty.

Potrzebne będą:

250 g mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g ricotty
160 g cukru trzcinowego
aromat waniliowy
3 jabłka golden (lub inne)

Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić cytryną obficie, żeby nie ściemniały. 
Ricottę ubić z cukrem. Następnie, dodać jajka i dalej ubijać, aż masa zrobi się jednolita. Mąkę przesiać razem z proszkiem i dodać do masy. Na koniec dodać wanilię, startą skórkę cytryny i jabłka. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 50 - 60 min, w piecu nagrzanym do 180 stopni.  
BUON APPETITO!!!!

ZUCCHERO DI CANNA to znaczy CUKIER TRZCINOWY

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy na ciasta: proste, szybkie, smaczne i dość oszczędne, ale gdzie w składnikach ten cukier trzcinowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Poprawiłam oczywiście!!! nie waniliowy a trzcinowy!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu dziekuje za przepis. Ciasto praktycznie "samo sie robi ". Wyszlo pyszne. Przygotuje je na najblizsze spotkanie klasowe. Tobie polecam ciasto o nazwie Torta Barozzi z przepisu Benedetty Parodi. Pozdrawiam. Monika z Vignoli.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu dziekuje za przepis. Ciasto praktycznie "samo sie robi ". Wyszlo pyszne. Przygotuje je na najblizsze spotkanie klasowe. Tobie polecam ciasto o nazwie Torta Barozzi z przepisu Benedetty Parodi. Pozdrawiam. Monika z Vignoli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, zaraz wyszperam i przetestuję! Dziękuję!

      Usuń

Drukuj