Przedstawiam Wam kolejne ciasto, które znalazło się w naszym czerwonym, wielkanocnym koszyku.
Wierzcie mi - ricottowe ciasto z jabłkami i bez masła jest genialne. Poza tym jak widać po moich przepisach, mam wyjątkową słabość do ciast na bazie mascarpone i ricotty.
Potrzebne będą:
250 g mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g ricotty
160 g cukru trzcinowego
aromat waniliowy
3 jabłka golden (lub inne)
Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić cytryną obficie, żeby nie ściemniały.
Ricottę ubić z cukrem. Następnie, dodać jajka i dalej ubijać, aż masa zrobi się jednolita. Mąkę przesiać razem z proszkiem i dodać do masy. Na koniec dodać wanilię, startą skórkę cytryny i jabłka. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 50 - 60 min, w piecu nagrzanym do 180 stopni.
BUON APPETITO!!!!
ZUCCHERO DI CANNA to znaczy CUKIER TRZCINOWY
Uwielbiam Twoje przepisy na ciasta: proste, szybkie, smaczne i dość oszczędne, ale gdzie w składnikach ten cukier trzcinowy?
OdpowiedzUsuńPoprawiłam oczywiście!!! nie waniliowy a trzcinowy!!!
OdpowiedzUsuńKasiu dziekuje za przepis. Ciasto praktycznie "samo sie robi ". Wyszlo pyszne. Przygotuje je na najblizsze spotkanie klasowe. Tobie polecam ciasto o nazwie Torta Barozzi z przepisu Benedetty Parodi. Pozdrawiam. Monika z Vignoli.
OdpowiedzUsuńKasiu dziekuje za przepis. Ciasto praktycznie "samo sie robi ". Wyszlo pyszne. Przygotuje je na najblizsze spotkanie klasowe. Tobie polecam ciasto o nazwie Torta Barozzi z przepisu Benedetty Parodi. Pozdrawiam. Monika z Vignoli.
OdpowiedzUsuńSuper, zaraz wyszperam i przetestuję! Dziękuję!
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń