czwartek, 14 kwietnia 2016

Czekoladowe ciasto z ricottą


Co mam dziś dla Was? Ciasto z ricottą! Obiecuję, że to już ostatnie przynajmniej w najbliższym czasie. Nic nie poradzę, że tak lubię ciasta na bazie ricotty. Dobre, łatwe, wilgotne i dają tyle możliwości. Tym razem mam dla Was coś czekoladowego - Torta al cioccolato e ricotta. Tak dobra, że nawet zdjęcia sensownego nie mogłam zrobić, bo hieny ziały mi za plecami żądzą natychmiastowego pochłonięcia deseru.


Potrzebne będą:
250 g ricotty
3 jajka
80 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła 
200 g cukru (lub ciut więcej jeśli lubicie bardziej słodko)
80 g dobrego gorzkiego kakao
do dekoracji to co lubicie, je nie zdążyłam niczym ciasta ozdobić, ale może być zwykły cukier puder lub bita śmietana 



Masło roztopić i wystudzić. Ricottę utrzeć z cukrem na gladką masę, następnie dodać jajka i dalej ubijać około pięciu minut. Kiedy masa będzie puszysta, dodać kakao. Znów mikser w ruch, ale na wolniejszych obrotach, potem masło i znów miksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, by gródek nie było, ubijając jak najkrócej.  


Piec około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja użyłam okrągłej blachy i papieru do pieczenia. Ciasto zniknęło niemal tak szybko jak się robiło. Wilgotne, bardzo delikatne i mocno czekoladowe!



SBATTERE to znaczy UBIJAĆ 

12 komentarzy:

  1. KOLEJNE GENIALNE CIASTO :) DZIĘKI :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu jak duza masz forme do pieczenia?Czy na blache wystarczy podwoic skladniki? Wyglada oblednie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie okragla blacha 22 albo 24 cm na oko.

      Usuń
  3. Ciasto tak pyszne, że wszystkie kobiety w pracy zabijały się o przepis :-D
    Pozdrawiam!
    Wiola Kolosz

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam rano i wieczorem musiałam jechać po kolejne składniki...:) przepyszne, dzięki: )

    OdpowiedzUsuń
  5. W którym momencie dodać masło?

    OdpowiedzUsuń
  6. ale nie jest napisane kiedy dodać masło ;))) dobra, nie czepiam się, bo też zrobiłam hehe ;) lubie takie proste przepisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Już poprawione! Przepraszam Was za chaotyczny opis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj.
    Wczoraj wieczór uciekam ciasto.Jest przepyszne.Dalam jednak trochę mniej cukru i na wierzch zrobiłam rozeta z pokrojony jabłek. Wygląda cudnie smakuje wybornie.Martwilam się jak zużyć ser ricotta.Mysle ,że już jutro zrobię ciasteczka z ricotta. Cieszę się że znalazłam Twój blog i te włoskie przepisy.Pozdrawiam że słonecznego jeszcze Toronto.Maria

    OdpowiedzUsuń
  9. ciesze sie ze znalazłam ten blog bo koniecznie chciałam zuzyc ricotte,ciasto napewno sie uda -widze to-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj