Ziemniaki to jedna z tych rzeczy, bez której żyć nie potrafię. Gnocchi, smażone, pieczone, zapiekanki, frytki, w risotto ... Uwielbiam na wszystkie sposoby! I oto przed Państwem moje nowe odkrycie, mój ziemniaczany pomysł na lekki, letni obiad. Jeśli dla niektórych taki obiad to nie obiad, może sałatkę ziemniaczaną potraktować jako dodatek do głównego dania.
Potrzebne są:
3 ziemniaki
garść kaparów
kilka listków świeżej mięty
kilka listków świeżego oregano
ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa, sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Nie mogą być rozgotowane, bo zrobi się "paciaja". Czosnek, kapary i zioła siekamy drobniutko i zalewamy odrobiną oliwy. Na koniec mieszamy ziołową oliwę z ziemniakami i podajemy. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno! Jako samodzielne danie i jako dodatek. Buon appetito!
DODATEK to po włosku CONTORNO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz