VERTICAL

środa, 29 maja 2019

Tagliatelle ze szparagami i wędzonym łososiem.


Tak jak obiecałam, końcówka maja będzie w kuchni intensywna. Nadrabiam kilkutygodniowe braki i dziś na zakończenie szparagowego sezonu prawdziwa perełka! Danie łatwe, szybkie i smakuje doskonale! Tagliatelle ze szparagami, wędzonym łososiem i młodą cebulką. 



Potrzebne są: 
Pęczek zielonych szparagów
ok 70-100g wędzonego łososia
1 młoda cebulka
oliwa, sól, pieprz
tagliatelle


Odcinamy główki szparagów i gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie, tak żeby były al dente. Nie wylewajcie wody ze szparagów, będzie jeszcze potrzebna!! Na oliwie podsmażamy delikatnie cebulkę i zaraz dodajemy do niej pozostałe części szparagów pokrojone w grubsze talarki, zdrewniałe końcówki odłamujemy i wyrzucamy. 


Chwilę podsmażamy wszystko większym ogniu. Następnie podlewamy wodą z gotowania szparagów, na tyle by szparagi się pokryły i przykrywamy. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron. W momencie kiedy wrzucacie tagliatelle na wodę, do szparagów, które już powinny być miękkie dodajecie łososia i główki szparagów wcześniej obgotowane. Mieszacie wszystko razem i podlewacie odrobiną wody z gotowania makaronu. 


Odlewacie tagliatelle, przekładacie do rondla z "sosem" szparagowo - łososiowym, doprawiacie świeżo zmielonym pieprzem, sól już nie powinna być potrzebna, bo woda była słona i już! I gotowe! Pyszne, niebanalne i łatwe! 
W tym sezonie to by było na tyle jeśli chodzi o szparagi. Czekają następne sezonowe rarytasy! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.