VERTICAL

poniedziałek, 3 czerwca 2019

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej, fety i pomidorków


Na upalny czerwcowy początek mam dla Was doskonale letnie danie! Według mojej subiektywnej oceny to ostatnio jedno z moich ciekawszych odkryć i na pewno latem będę je sobie serwować częściej. Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków sprawdzi się jako letni obiad, ale równie dobrze może być trochę bardziej fikuśnym dodatkiem - na przykład do grilla. 


Potrzebne są:
kostka sera feta
fasolka szparagowa
pomidorki koktailowe lub datterini
ząbek czosnku
oliwa, świeżo zmielony pieprz, sól


Przygotowuje się szybko i łatwo. Fasolkę po obcięciu końcówek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ząbek czosnku pokroić na plasterki i delikatnie podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Po chwili do czosnku dodać przekrojone na pół pomidorki. Chwilę wszystko przesmażyć, tak by smaki się połączyły, ale nie za długo, żeby się pomidorki nie rozpadły. 
Fasolkę odcedzić i przełożyć do większej miski. Kiedy odrobinę przestygnie dodać pomidorki z czosnkiem i oliwą. Na koniec na to wszystko pokruszyć w palcach fetę, wymieszać i doprawić oliwą i pieprzem. Z solą ostrożnie, bo słona jest sama feta i fasolka. Sałatka najlepiej smakuje lekko ciepła, ale i na zimno jest wyśmienita. Sami się przekonajcie! 


1 komentarz:

  1. Super! Uwielbiam lato za takie szybkie, kolorowe, zdrowe i przede wszystkim smakowite dania!
    Dzięki Kasiu :)
    Asia C.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.