VERTICAL

wtorek, 3 marca 2020

Puszyste, pomarańczowe ciasto


Nie ma to jak kawałek puszystego, pachnącego pomarańczami ciasta, by zagłuszyć złe wrażenie po  nie bardzo udanym starcie nowego tygodnia. Wiedziałam, że zapach świeżego ciasta w domu podreperuje nieco nasze morale. Jednocześnie uparłam się pomarańcze, bo oto zbliżamy się do końca ich sezonu. Zapraszam Was na kolejny przysmak w Domu z Kamienia. Delikatne pomarańczowe ciasto - la torta all'arancia!


Potrzebne są:
3 jajka 
180 g cukru
300 g mąki
dwie łyżki cynamonu
otarta skórka i sok z dwóch pomarańczy (najlepiej odmiana tarocco)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju


Jajka z cukrem ucieramy długo na puszystą masę. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i olej. Dalej chwilę ubijamy. Następnie na zmianę dodajemy sok pomarańczowy (ja nie filtrowałam, bo lubimy "farfocelki") i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wszystkiego po troszeczku, żeby nie pryskało, aż do wyczerpania.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem - takiej jak chcecie - u mnie okrągła około 22 cm i pieczecie w 180 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka). 


Powiem krótko: OBŁED! Sami spróbujcie i przekonajcie się, nawet jeśli nie macie złego dnia!


2 komentarze:

  1. Ale się naglowkowalam gdzie te przepisy ,A to było takie proste.Wspaniałości aż slinka cienkie.Teraz będę mogła po próbować różnych wspaniałych przepisów.Dzięki wielkie Kasienko.Marta uk,

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma informacji o ilości soku, czyli z obu pomarańczy?????? :-)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.