Co mam dziś dla Was? Ciasto z ricottą! Obiecuję, że to już ostatnie przynajmniej w najbliższym czasie. Nic nie poradzę, że tak lubię ciasta na bazie ricotty. Dobre, łatwe, wilgotne i dają tyle możliwości. Tym razem mam dla Was coś czekoladowego - Torta al cioccolato e ricotta. Tak dobra, że nawet zdjęcia sensownego nie mogłam zrobić, bo hieny ziały mi za plecami żądzą natychmiastowego pochłonięcia deseru.
Potrzebne będą:
250 g ricotty
3 jajka
80 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
200 g cukru (lub ciut więcej jeśli lubicie bardziej słodko)
80 g dobrego gorzkiego kakao
do dekoracji to co lubicie, je nie zdążyłam niczym ciasta ozdobić, ale może być zwykły cukier puder lub bita śmietana
Masło roztopić i wystudzić. Ricottę utrzeć z cukrem na gladką masę, następnie dodać jajka i dalej ubijać około pięciu minut. Kiedy masa będzie puszysta, dodać kakao. Znów mikser w ruch, ale na wolniejszych obrotach, potem masło i znów miksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, by gródek nie było, ubijając jak najkrócej.
Piec około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja użyłam okrągłej blachy i papieru do pieczenia. Ciasto zniknęło niemal tak szybko jak się robiło. Wilgotne, bardzo delikatne i mocno czekoladowe!
SBATTERE to znaczy UBIJAĆ
KOLEJNE GENIALNE CIASTO :) DZIĘKI :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie:)
UsuńKasiu jak duza masz forme do pieczenia?Czy na blache wystarczy podwoic skladniki? Wyglada oblednie
OdpowiedzUsuńU mnie okragla blacha 22 albo 24 cm na oko.
UsuńWyszlo genialnie:))) przepis bardzo dobrze napisany, dziękuję
UsuńCiasto tak pyszne, że wszystkie kobiety w pracy zabijały się o przepis :-D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wiola Kolosz
Bardzo mi miło:))
UsuńZrobiłam rano i wieczorem musiałam jechać po kolejne składniki...:) przepyszne, dzięki: )
OdpowiedzUsuńW którym momencie dodać masło?
OdpowiedzUsuńale nie jest napisane kiedy dodać masło ;))) dobra, nie czepiam się, bo też zrobiłam hehe ;) lubie takie proste przepisy
OdpowiedzUsuńJuż poprawione! Przepraszam Was za chaotyczny opis!
OdpowiedzUsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńWczoraj wieczór uciekam ciasto.Jest przepyszne.Dalam jednak trochę mniej cukru i na wierzch zrobiłam rozeta z pokrojony jabłek. Wygląda cudnie smakuje wybornie.Martwilam się jak zużyć ser ricotta.Mysle ,że już jutro zrobię ciasteczka z ricotta. Cieszę się że znalazłam Twój blog i te włoskie przepisy.Pozdrawiam że słonecznego jeszcze Toronto.Maria
ciesze sie ze znalazłam ten blog bo koniecznie chciałam zuzyc ricotte,ciasto napewno sie uda -widze to-pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne lekkie ciasto.
OdpowiedzUsuńRobiłam juz milion razy ciasto z Twojego przepisu na Torta di ricotta i jest to moj hit na zawsze udajace sie ,banalne ciacho.To zrobiłam przy okazji tamtego,dwa ciacha w jednym czasie.Nie zawiodłam sie .Przepisy sa proste,ale rak dobrane,ze zapadają w pamięć i zostaja w mojej kuchni na dluzej.Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)) Może więc zasmakuje Ci też najnowsza słodycz:)
UsuńMniam.. Będę robić jak wrócę z pracy☺
OdpowiedzUsuńMam 10 lat i robie to ciasto z mamą i bardzo łatwo to się robiło oblizałem miskę i surowe ciasto też jest pyszne czekamy aż się upiecze. Na pewno będzie mega dobre a z resztą mama nie wiedziała vo zrobić z ricottą i znalazłem ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:))) MAm nadzieję, że wyszło dobre:) Przepraszam, że dopiero teraz publikuję i odpowiadam, ale blogger czasami szwankuje. Milego dnia!
UsuńMam 10 lat i robięto ciasto z mamą
OdpowiedzUsuńSuper https://google.pl
OdpowiedzUsuńMi nie wyszło. Zakalec, tyle że zjadliwy. Nie wiem co zrobiłam nie tak 🤔
OdpowiedzUsuńHm... nie mam pojęcia!:( Zawsze mi się udaje.
Usuńzrobiłam ciasto, ale troszkę się rozczarowałam... wyszedł właściwie murzynek i to w dodatku dość gorzki od tej ilości kakaa i niestety suchy :( piekłam 30 min w 170 C. Więcej nie powtórzę.
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia, a dokladnie synus je robil.. Banalny przepis.
OdpowiedzUsuńNiestety wyszedl zakalec ale smaczny 😍😍
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa robie dzisiaj drugi raz to ciasto. Za 1 razem wyszło super i super szybko zaczęło znikać hah . Zobaczymy jak wyjdzie dzisiaj właśnie się piecze.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. To najlepsze ciasto czekoladowe jakie zrobiłam. Dzięki rikocie jest wilgotne i dla tych co nie lubią rikoty powiem, ze w cieście jej nie czuć, daje tylko wilgoć. Robiłam już kilkakrotnie i zawsze wychodzi pyszne. Ostatnim razem nie miałam kakao i dodałam gorzka czekoladę, którą rozpuściłam z masłem, tez wyszło pyszne. Milego dnia.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jemy jeszcze ciepłe. Szybkie, proste i pyszne. Czego chcieć więcej.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, ciasto wyszło super ;)
OdpowiedzUsuń